Gevonden explosieven

19-12-2019
505 keer bekeken

Op de hoogte blijven van het nieuws? Meld u aan voor onze nieuwsbrief. Bent u direct omwonende en wilt u onregelmatig updates over de werkzaamheden per e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de mailgroep.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten in Elst waardoor het noodzakelijk was om bodemonderzoek te doen voordat de werkzaamheden van het project konden starten.

De gemeente Overbetuwe heeft daarom de ECG (Explosive Clearance Group) ingeschakeld om onderzoek te doen op en rondom het werkterrein van het project. De ECG heeft uiteindelijk een grote hoeveelheid explosieven gevonden. Er zijn onder andere mortieren, granaten en een handgranaat gevonden. De meeste explosieven waren van Engelse en Duitse afkomst. Op de foto’s zijn explosieven te zien die op en rondom het terrein zijn gevonden.

Begin december zijn deze explosieven onschadelijk gemaakt door de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie). Met een graafmachine is er een diep gat gegraven waarin de explosieven gelegd werden. Aan de explosieven werd kneedbaar springstof bevestigd. De springstof zorgde ervoor dat de explosieven tot ontploffing werden gebracht. Dit gebeurde met elektrische ontstekers. Vanaf de ontstekers loopt er een lange draad naar de schakelaar. Op deze manier konden de explosieven vanaf een veilige afstand tot ontploffing gebracht worden. Na de ontploffing werd het gat weer open gegraven om te controleren of de explosieven allemaal en volledig waren ontploft. Ook de resten (zie foto’s) werden opgegraven.

Op onze social media kanalen is een filmpje gedeeld van de ontploffing.

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen